Pierwiastek z ułamka

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
hszonszcz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 lis 2014, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Pierwiastek z ułamka

Post autor: hszonszcz »

Witam. Mam problem z następującym zadaniem:
Oblicz: \(\displaystyle{ \sqrt[6]{\frac{1-i}{ \sqrt{3}+i } }}\)
Próbowałem pierwiastkować osobno mianownik i licznik ale nie wiem co dalej. Dzielić każdy pierwiastek licznika przez każdy pierwiastek mianownika? A może lepiej zrobić to inną metodą?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Pierwiastek z ułamka

Post autor: kerajs »

Licznik i mianownik przedstaw w postaci trygonometrycznej i w tej postaci wykonaj dzielenie. Potem pozostaje zastosowanie wzoru de Moivrea dla uzyskanego ilorazu.
ODPOWIEDZ