Witam,
Bardzo możliwe, że na kolokwium w przyszłym tygodniu pojawi się następujące zadanie:
Zapisać w postaci algebraicznej elementy pierwiastka \(\displaystyle{ \sqrt[4]{-4}}\).
Proszę o pomoc, nie wiem, jak się do tego zabrać. Myślałam, żeby zrobić z tego coś w rodzaju \(\displaystyle{ \sqrt{ \sqrt{{(2i)}^2} }}\), ale co dalej?
Z góry dziękuję.
Zapisać w postaci algebraicznej elementy pierwiastka
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Zapisać w postaci algebraicznej elementy pierwiastka
A czy nie chodzi po prostu o wilecznie pierwiastków tej liczby? Nie wiem, co mogłby znaczyć "algebraiczne elementy pierwiastka".
Potrafisz liczyć takie pierwiastki?
W liczbach zespolonych dla piewiastka n-tego stopnia istnieje n różnych pierwiastków.
Potrafisz liczyć takie pierwiastki?
W liczbach zespolonych dla piewiastka n-tego stopnia istnieje n różnych pierwiastków.