Znak po podniesieniu "i" do kwadratu
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 9 lis 2014, o 23:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UWM
- Podziękował: 2 razy
Znak po podniesieniu "i" do kwadratu
Witam, przy rozwiązywaniu zadania wg. wykładowcy popełniam błąd, mianowicie:
\(\displaystyle{ z= \frac{4-3i}{3-4i}}\)
\(\displaystyle{ z= \frac{\left( 4-3i\right) \left( 3+4i\right) }{\left( 3-4i\right)\left( 3+4i\right) }}\)
\(\displaystyle{ z= \frac{12+7i+12}{9- 16i^{2} }}\)
\(\displaystyle{ z= \frac{24+7i}{25}=\frac{24}{25}+\frac{7i}{25}}\)
\(\displaystyle{ z=\frac{24}{25}+\frac{7i}{25}}\)
\(\displaystyle{ \left| z\right|= \sqrt{ \left( \frac{24}{25}\right) ^{2} +\left( \frac{7i}{25}\right) ^{2}}}\)
\(\displaystyle{ \left| z\right|= \sqrt{ \frac{576}{625}+ \frac{49 i^{2} }{625} }}\)
i w tym miejscu ów wykładowca twierdzi że nie powinien być znak różnicy pod pierwiastkiem a znak sumy, ale część urojona podniesiona do kwadratu to -1 więc i znak mi się zmieni ?
\(\displaystyle{ \left| z\right|= \sqrt{ \frac{576}{625}- \frac{49 }{625} }}\)
\(\displaystyle{ \left| z\right|= \sqrt{ \frac{527}{625}}}\)
\(\displaystyle{ \left| z\right| = \frac{ \sqrt{527} }{25}}\)
\(\displaystyle{ z= \frac{4-3i}{3-4i}}\)
\(\displaystyle{ z= \frac{\left( 4-3i\right) \left( 3+4i\right) }{\left( 3-4i\right)\left( 3+4i\right) }}\)
\(\displaystyle{ z= \frac{12+7i+12}{9- 16i^{2} }}\)
\(\displaystyle{ z= \frac{24+7i}{25}=\frac{24}{25}+\frac{7i}{25}}\)
\(\displaystyle{ z=\frac{24}{25}+\frac{7i}{25}}\)
\(\displaystyle{ \left| z\right|= \sqrt{ \left( \frac{24}{25}\right) ^{2} +\left( \frac{7i}{25}\right) ^{2}}}\)
\(\displaystyle{ \left| z\right|= \sqrt{ \frac{576}{625}+ \frac{49 i^{2} }{625} }}\)
i w tym miejscu ów wykładowca twierdzi że nie powinien być znak różnicy pod pierwiastkiem a znak sumy, ale część urojona podniesiona do kwadratu to -1 więc i znak mi się zmieni ?
\(\displaystyle{ \left| z\right|= \sqrt{ \frac{576}{625}- \frac{49 }{625} }}\)
\(\displaystyle{ \left| z\right|= \sqrt{ \frac{527}{625}}}\)
\(\displaystyle{ \left| z\right| = \frac{ \sqrt{527} }{25}}\)
Ostatnio zmieniony 11 lis 2014, o 20:47 przez Szaniaczysko, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Znak po podniesieniu "i" do kwadratu
Jak liczysz moduł z liczby zespolonej \(\displaystyle{ z=a+b\text{i}}\), to \(\displaystyle{ |z|=\sqrt{a^2+b^2}}\), a nie \(\displaystyle{ \sqrt{a^2+\left( b\text{i}\right)^2}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 9 lis 2014, o 23:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UWM
- Podziękował: 2 razy
Znak po podniesieniu "i" do kwadratu
Nie bardzo zrozumiałem twoją podpowiedź ? Czyli nie podnosić "i" do kwadratu ? wtedy jak się pozbyć tej części urojonej ?
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Znak po podniesieniu "i" do kwadratu
Chodzi o to miejsce. W drugiej linijce nie liczysz liczby, tylko moduł liczby. Albo po prostu się pomyliłeś Bo te linijki nie są równoważne.Szaniaczysko pisze: \(\displaystyle{ z=\frac{24}{25}+\frac{7i}{25}}\)
\(\displaystyle{ z= \sqrt{ \left( \frac{24}{25}\right) ^{2} +\left( \frac{7i}{25}\right) ^{2}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 9 lis 2014, o 23:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UWM
- Podziękował: 2 razy
Znak po podniesieniu "i" do kwadratu
tak moduł zapomniałem o znaku wartości bezwzględnej ? Ale co z tym znakiem ?
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Znak po podniesieniu "i" do kwadratu
Po prostu taka jest definicja modułu: \(\displaystyle{ |z|=\sqrt{a^2+b^2}}\). Podnosisz do kwadratu tylko \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), zaś \(\displaystyle{ \text{i}}\) zostawiasz w spokoju.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 9 lis 2014, o 23:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UWM
- Podziękował: 2 razy
Znak po podniesieniu "i" do kwadratu
Czyli "i" znika samo z siebie przy module ? Przepraszam za takie łopatologiczne tłumaczenie
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Znak po podniesieniu "i" do kwadratu
Nie znika, tylko taka jest definicja. Tak samo, jakbyś pomiędzy częściami rzeczywistą i urojoną miał minus, to podczas liczeniu modułu minusa nie uwzględniamy. Możesz to nazywać zamianą na plus i znikaniem jednostki urojonej, ale ja bym tak tego nie nazwał
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Znak po podniesieniu "i" do kwadratu
Interpretacją modułu liczby zespolonej \(\displaystyle{ a+ib}\) jest długość wektora \(\displaystyle{ [a,b]}\) lub równoważnie odległość punktu \(\displaystyle{ (a,b)}\) od początku układu współrzędnych. Z twierdzenia Pitagorasa wynika, że ta wielkość to \(\displaystyle{ \sqrt{a^2+b^2}}\).
To powinno Ci pozwolić zapamiętać do końca życia, jaki jest wzór na moduł liczby zespolonej
Wzorki z jednostką urojoną nie mają oczywiście sensu. Gdybyśmy wzięli liczbę \(\displaystyle{ z=i}\), to mielibyśmy \(\displaystyle{ |i|=\sqrt{i^2}=\sqrt{-1}=\{i,-i\}}\), więc nagle coś, co miało być liczbą rzeczywistą, nie tylko nie jest taką, ale co gorsza jest zbiorem liczb zespolonych.
To powinno Ci pozwolić zapamiętać do końca życia, jaki jest wzór na moduł liczby zespolonej
Wzorki z jednostką urojoną nie mają oczywiście sensu. Gdybyśmy wzięli liczbę \(\displaystyle{ z=i}\), to mielibyśmy \(\displaystyle{ |i|=\sqrt{i^2}=\sqrt{-1}=\{i,-i\}}\), więc nagle coś, co miało być liczbą rzeczywistą, nie tylko nie jest taką, ale co gorsza jest zbiorem liczb zespolonych.