1.
\(\displaystyle{ \left( iz\right)^3=\left( \frac{5}{2}+i\frac{\sqrt{3}}{2}\right)^9}\)
\(\displaystyle{ i^3z^3=-z^3}\)
później chciałem zamienić \(\displaystyle{ \left( \frac{5}{2}+i\frac{\sqrt{3}}{2}\right)}\) na postać wykładniczą
\(\displaystyle{ \left| \left( \frac{5}{2}+i\frac{\sqrt{3}}{2}\right)\right| = \sqrt{\frac{25}{4}+\frac{3}{4}}=\frac{\sqrt{28}}{2}=\sqrt{7}}\)
no i teraz mam problem z wyznaczeniem \(\displaystyle{ \varphi}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \cos \varphi = \frac{5}{2} \cdot \frac{1}{\sqrt{7}}=\frac{5}{2\sqrt{7}}=\frac{5\sqrt{7}}{14} \\ \sin \varphi=\frac{\sqrt{3}}{2} \cdot \frac{1}{\sqrt{7}}=\frac{\sqrt{21}}{14} \end{cases}}\)
No i tutaj utknąłem. Ktoś, coś, może pomóć?
2.\(\displaystyle{ \overline{\overline{z}\cdot z^4}=z\cdot |z|^2}\)
po uproszczeniu wyszło mi :
\(\displaystyle{ r^5e^0=r^3e^{i\varphi}}\)
\(\displaystyle{ r=0 \vee r=1 \vee \varphi_{0}=0 ; \varphi_{1}=2\pi}\)
i mam odp : \(\displaystyle{ z=0 \vee z=1}\) a powinno być jeszcze\(\displaystyle{ z=-1}\) i chciałem zapytać skąd bierze się to -1 ?
Rozwiąż równanie
- sebnorth
- Użytkownik
- Posty: 635
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
- Pomógł: 201 razy
Rozwiąż równanie
1. może coś takiego chociaż rachunki chyba nie będą przyjemne
\(\displaystyle{ u = \left( \frac{5}{2}+i\frac{\sqrt{3}}{2}\right)^3}\)
\(\displaystyle{ (iz)^3 - u^3 = 0}\)
\(\displaystyle{ (iz - u)((iz)^2 + zui + u^2) = 0}\)
\(\displaystyle{ \ldots}\)
2. coś się nie zgadza:
\(\displaystyle{ z = i}\) również spełnia to równanie:
\(\displaystyle{ \overline{i} = -i}\)
\(\displaystyle{ \overline{i} \cdot i^4 = -i}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{i} \cdot i^4} = i = i \cdot |i|^2}\)
z innej beczki:
minus \(\displaystyle{ 1}\) wychodzi bo \(\displaystyle{ r^5-r^3 = r^3 (r^2 - 1) = r^3(r-1)(r+1)}\)
\(\displaystyle{ u = \left( \frac{5}{2}+i\frac{\sqrt{3}}{2}\right)^3}\)
\(\displaystyle{ (iz)^3 - u^3 = 0}\)
\(\displaystyle{ (iz - u)((iz)^2 + zui + u^2) = 0}\)
\(\displaystyle{ \ldots}\)
2. coś się nie zgadza:
\(\displaystyle{ z = i}\) również spełnia to równanie:
\(\displaystyle{ \overline{i} = -i}\)
\(\displaystyle{ \overline{i} \cdot i^4 = -i}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{i} \cdot i^4} = i = i \cdot |i|^2}\)
z innej beczki:
minus \(\displaystyle{ 1}\) wychodzi bo \(\displaystyle{ r^5-r^3 = r^3 (r^2 - 1) = r^3(r-1)(r+1)}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Rozwiąż równanie
Spóźniłem się, ale podpowiem co do 2.
\(\displaystyle{ r^5e ^{ -i3\varphi}=r^3e ^{i\varphi} \\r^3e ^{i\varphi}(r^2e ^{ -i4\varphi}-1) =0}\)
Potrafisz dalej to rozwiązać?
Mi wychodziblade pisze:2.\(\displaystyle{ \overline{\overline{z}\cdot z^4}=z\cdot |z|^2}\)
po uproszczeniu wyszło mi :
\(\displaystyle{ r^5e^0=r^3e^{i\varphi}}\)
\(\displaystyle{ r^5e ^{ -i3\varphi}=r^3e ^{i\varphi} \\r^3e ^{i\varphi}(r^2e ^{ -i4\varphi}-1) =0}\)
Potrafisz dalej to rozwiązać?
-
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 586 razy
- Pomógł: 16 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ r \neq -1}\) , bo \(\displaystyle{ r}\) to moduł, a moduł z definicji jest dodatnisebnorth pisze:
z innej beczki:
minus \(\displaystyle{ 1}\) wychodzi bo \(\displaystyle{ r^5-r^3 = r^3 (r^2 - 1) = r^3(r-1)(r+1)}\)
Jestem nauczonykerajs pisze: Mi wychodzi
\(\displaystyle{ r^5e ^{ -i3\varphi}=r^3e ^{i\varphi} \\r^3e ^{i\varphi}(r^2e ^{ -i4\varphi}-1) =0}\)
Potrafisz dalej to rozwiązać?
\(\displaystyle{ r^5e ^{ -i3\varphi}=r^3e ^{i\varphi}}\)
porównać \(\displaystyle{ r^5=r^3 \wedge -3\varphi=\varphi +2k\pi}\)
dlatego wlasnie mi to r=-1 nie pasuje, bo normalnie to odrzucam, bo r nie moze być przecież ujemne, skoro to moduł.
Ostatnio zmieniony 11 lis 2014, o 16:05 przez blade, łącznie zmieniany 2 razy.
- sebnorth
- Użytkownik
- Posty: 635
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
- Pomógł: 201 razy
Rozwiąż równanie
masz racje w kwestii minus jedynki, dostałem zaćmienia mózgu
natomiast \(\displaystyle{ z = -1}\) może wyjść jeśli \(\displaystyle{ r = 1}\) i \(\displaystyle{ \phi = \pi}\)
natomiast \(\displaystyle{ z = -1}\) może wyjść jeśli \(\displaystyle{ r = 1}\) i \(\displaystyle{ \phi = \pi}\)