\(\displaystyle{ \sin3x}\), \(\displaystyle{ \cos3x}\) za pomocą \(\displaystyle{ \sin x}\) i \(\displaystyle{ \cos x}\)
\(\displaystyle{ z=|z|(\cos x + i\sin x)}\)
\(\displaystyle{ z^3=|z|^3(\cos 3x + i\sin 3x)}\)
\(\displaystyle{ \cos 3x + i\sin 3x = (\cos x + i\sin x)^3}\)
\(\displaystyle{ (\cos x + i\sin x)^3=\cos^3 x + 3\cos^2 x\cdot i\sin x + 3\cos x\cdot i^2\sin^2x + i^3\sin^3x=
\cos^3x + 3\cos^2 x\cdot i\sin x - 3\cos x\sin^2 x -i\sin^3 x= \cos 3x + i\sin 3x}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \cos x= \cos^3x -3\cosx\sin^2x \\ \sin x=3\cos^2x\sin x - \sin^3x \end{cases}}\)
Mógłby ktoś sprawdzić? Bo nie jestem pewien co do znaków. Z góry dziękuję.
Wyrazić wykorzystując wzory de Moivre'a
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Wyrazić wykorzystując wzory de Moivre'a
Za moduł przyjmij 1.
\(\displaystyle{ \cos 3x= \cos^3x -3\cos x \sin^2 x \\ \sin 3x=3\cos^2x\sin x - \sin^3x \end{cases}}\)
Miałeś Ok , ale zgubiłeś jedną spacją w Latexie we wzorze na kosinusi nie wyświetliło tak jak chciałeś.
\(\displaystyle{ \cos 3x= \cos^3x -3\cos x \sin^2 x \\ \sin 3x=3\cos^2x\sin x - \sin^3x \end{cases}}\)
Miałeś Ok , ale zgubiłeś jedną spacją w Latexie we wzorze na kosinusi nie wyświetliło tak jak chciałeś.
-
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 586 razy
- Pomógł: 16 razy
Wyrazić wykorzystując wzory de Moivre'a
Tak, wiem, ja tylko przedstawiłem początekkerajs pisze:Za moduł przyjmij 1.
żeby nie było, że wziąłem to z nikądblade pisze: \(\displaystyle{ z=|z|(\cos x + i\sin x)}\)
\(\displaystyle{ z^3=|z|^3(\cos 3x + i\sin 3x)}\)
Dziękuję za sprawdzenie