Wzór Moivre'a

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
grzes9525
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 1 paź 2014, o 00:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 17 razy

Wzór Moivre'a

Post autor: grzes9525 »

Korzystając ze wzoru Moivre’a wyznaczyć \(\displaystyle{ \sin 5x}\) i \(\displaystyle{ \cos 5x}\) w zależności od \(\displaystyle{ \sin x}\) i \(\displaystyle{ \cos x}\). Wie ktoś jak to zrobić ?
Ostatnio zmieniony 10 lis 2014, o 19:34 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Wzór Moivre'a

Post autor: yorgin »

Rozwiń \(\displaystyle{ (\cos x+i\sin x)^5}\) ze wzoru Newtona oraz wydziel części rzeczywiste i urojone.
grzes9525
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 1 paź 2014, o 00:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 17 razy

Wzór Moivre'a

Post autor: grzes9525 »

Ok. Użyłem tego wzoru Newtona ale nie wiem jak mam wydzielić części rzeczywiste i urojone i z tym wzorem Moivre'a jeszcze zrobić bo w poleceniu kazali go wykorzystać.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Wzór Moivre'a

Post autor: a4karo »

de Moivre'a. Trochę szacunku dla ludzi pls.
blade
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 586 razy
Pomógł: 16 razy

Wzór Moivre'a

Post autor: blade »

grzes9525 pisze:Ok. Użyłem tego wzoru Newtona
pokaż co Ci wyszło, to może ktoś Ci podpowie co dalej zrobić
ODPOWIEDZ