Znaleźć współczynniki wielomianu

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
blade
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 586 razy
Pomógł: 16 razy

Znaleźć współczynniki wielomianu

Post autor: blade »

Wiedząc, że \(\displaystyle{ z_{1}=1+i}\), jest jednym z pierwiastków wielomianu \(\displaystyle{ W(z)=az^3+bz+1}\), gdzie \(\displaystyle{ a,b \in \mathbb R}\), znaleźć współczynniki \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) oraz pozostałe pierwiastki

skoro \(\displaystyle{ z}\) jest pierwiastkiem to \(\displaystyle{ \overline{z}}\) też jest jego pierwiastkiem. Później wstawiłem to do schematu Hornera i wyszło mi \(\displaystyle{ a=\frac{1}{4}}\), \(\displaystyle{ b=-\frac{1}{2}}\)
Czy mógłby ktoś sprawdzić szybko, czy dobrze rozwiązałem ?
Teraz coś mi tutaj nie pasuje, bo skoro \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) nie są całkowite to nie mogę zastosować twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wielomianu. Dlatego myślę, że coś źle zrobiłem znajdując \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\).
Awatar użytkownika
sebnorth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 635
Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Pomógł: 201 razy

Znaleźć współczynniki wielomianu

Post autor: sebnorth »

mnie się zgadza:
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Znaleźć współczynniki wielomianu

Post autor: Kacperdev »

blade, chodzi o to, że możesz pomnożyć wielomian obustronnie przez dowolną liczbę różną od zera nie zmieniając pierwiastków wielomianu.
blade
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 586 razy
Pomógł: 16 razy

Znaleźć współczynniki wielomianu

Post autor: blade »

sebnorth pisze:mnie się zgadza:
Dlaczego współczynnik wolny w Twoim równaniu wynosi 4 ?

PS: Już rozumiem, pomnożyłeś wielomian przez 4

PS2:
Więc trzeci pierwiastek
\(\displaystyle{ \frac{p}{q}= +/- 1 ; +/-2}\) (nie wiem jak w latexie zapisać + na górze, - na dole, tak jak w zeszycie )
Biorę \(\displaystyle{ -2}\):
\(\displaystyle{ 4W(-2)=-8+4+4=0}\) - > tyle wystarczy? nie musze już pisać, że \(\displaystyle{ (z+2)|W(z)}\) a później rozpisywać \(\displaystyle{ W(z)}\) na iloczyn tych pierwiastkow?
więc Odp: pierwiastkami tego wielomianiu są : \(\displaystyle{ 1+i, 1-i, -2}\)
ODPOWIEDZ