liczby zespolone wyrażenie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
recovery
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 7 lis 2014, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

liczby zespolone wyrażenie

Post autor: recovery »

\(\displaystyle{ \left(\frac{1+i \sqrt{3} }{1-i} \right) ^{4}}\)

Problem z tym zadaniem, jak ktos mógłby rozwiązać bylbym wdzieczny, ze znajomych nikomu wyniki sie nie pokrywają ;/ + wolfram nie konczy tego zadania ;<
Awatar użytkownika
waliant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1801
Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 275 razy
Pomógł: 183 razy

liczby zespolone wyrażenie

Post autor: waliant »

Znasz wzór de Moivre'a?
recovery
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 7 lis 2014, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

liczby zespolone wyrażenie

Post autor: recovery »

patrze na wiki i niestety nie mielismy
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

liczby zespolone wyrażenie

Post autor: a4karo »

No to pomnóż licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ 1+i}\) a potem to, co dostaniesz podnieś na palcach do czwartej potęgi.
recovery
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 7 lis 2014, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

liczby zespolone wyrażenie

Post autor: recovery »

z poprzednim sie uporalem jeszcze tylko nie ogarniam jak zrobic z newtonem :[ \(\displaystyle{ { sqrt{3}-i choose 2 } ^{12}}\)
ODPOWIEDZ