Postać trygonometryczna i wykładnicza

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
dzyngis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 29 maja 2007, o 12:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Postać trygonometryczna i wykładnicza

Post autor: dzyngis »

Mam do zrobienia zadanie "Liczby zespolone przedstawić w postaci trygonometrycznej i wykładniczej". Mam problemy z liczbami zespolonymi, więc czy mógłby ktoś być tak miły i mi to rozpisać?

\(\displaystyle{ z=(2-2j)^{5}}\)

\(\displaystyle{ z=(j-\sqrt{3})^{12}}\)
Jopekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 9 maja 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Edynburg
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 15 razy

Postać trygonometryczna i wykładnicza

Post autor: Jopekk »

1.
\(\displaystyle{ z=(2-2i)^{5}=(2\sqrt{2}cis(\frac{-\pi}{4}))^{5}=(128\cdot \sqrt{2}cis(\frac{-5\pi}{4}))=128\cdot \sqrt{2}(\cos\frac{3\pi}{4}+i\sin\frac{3\pi}{4})}\)
2.
\(\displaystyle{ z=(-\sqrt{3}+i)^{12}=(2cis(\frac{5\pi}{6}))^{12}=2^{12}cis(\frac{60\pi}{6}))=2^{12} (\cos0+i\sin0)}\)
ODPOWIEDZ