wzór de Moivre'a

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
dociekliwy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 4 paź 2014, o 13:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

wzór de Moivre'a

Post autor: dociekliwy »

\(\displaystyle{ ({2i- \sqrt{12})^9}\)
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

wzór de Moivre'a

Post autor: pyzol »

Jakiś konkretny problem?
Promień potrafisz wyznaczyć?
dociekliwy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 4 paź 2014, o 13:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

wzór de Moivre'a

Post autor: dociekliwy »

wyznaczyłem cosinus i sinus ale nie potrafie znaleść wartości tego kąta \(\displaystyle{ \sin \alpha=\fra12 ,\cos \alpha=-\frac{\sqrt{3}}{2}}\)i nie wiem właśnie jak ten kąt obliczyć z tego
Ostatnio zmieniony 2 lis 2014, o 12:50 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

wzór de Moivre'a

Post autor: pyzol »

Cosinus ujemny a sinus dodatni, więc druga ćwiartka. Możesz skorzystać z tablic, wzorów redukcyjnych. Ja rysuję wykres sinusa i widzę, że w drugiej ćwiartce, to będzie \(\displaystyle{ \frac{5\pi}{6}}\)
ODPOWIEDZ