Witam. Potrzebuję pomocy, czy ktoś by mógł mi wyjaśnić krok po kroku jak przedstawić liczby:
\(\displaystyle{ 2^{i}}\) ,
\(\displaystyle{ i^{i}}\) ,
oraz \(\displaystyle{ \log (1+i)}\)
w postaci \(\displaystyle{ a+bi}\)??
Potęga zespolona potęgi zespolonej w postaci algebraicznej.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 1 lis 2014, o 23:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nałęczów
Potęga zespolona potęgi zespolonej w postaci algebraicznej.
Ostatnio zmieniony 2 lis 2014, o 09:49 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj LaTeX do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Stosuj LaTeX do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Potęga zespolona potęgi zespolonej w postaci algebraicznej.
Istotne uwagi techniczne:
\(\displaystyle{ i^i}\) oraz \(\displaystyle{ \log(1+i)}\) nie są liczbami, lecz zbiorami.
Przykład:
\(\displaystyle{ i^i=e^{i\log(i)}=\left\{e^{i\left(\ln1+i\left(\frac{\pi}{2}+2k\pi\right)\right)}, k\in\ZZ\right\}}\).
\(\displaystyle{ i^i}\) oraz \(\displaystyle{ \log(1+i)}\) nie są liczbami, lecz zbiorami.
Przykład:
\(\displaystyle{ i^i=e^{i\log(i)}=\left\{e^{i\left(\ln1+i\left(\frac{\pi}{2}+2k\pi\right)\right)}, k\in\ZZ\right\}}\).