Wiedząc, że pierwiastkiem równania \(\displaystyle{ z^{3} = 2-11i}\) jest \(\displaystyle{ u=2-i}\), znajdź pozostałe rozwiązania.
** Dlaczego jednym z pierwiastków nie będzie sprzężenie \(\displaystyle{ 2+i}\) ?
Z góry dzięki za odpowiedz
Równanie zespolone
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 18 sie 2014, o 23:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ciech
- Podziękował: 6 razy
Równanie zespolone
Ostatnio zmieniony 31 paź 2014, o 00:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Równanie zespolone
Możesz wykorzystać prosty sposób z liceum - tabelka Hornera. Na liczbach zespolonych tez działa.
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Równanie zespolone
Prościej - znając jedno rozwiązanie wystarczy przemnożyć je przez pierwiastki trzeciego stopnia z jedynki, aby otrzymać pozostałe.Poszukujaca pisze:Możesz wykorzystać prosty sposób z liceum - tabelka Hornera. Na liczbach zespolonych tez działa.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Równanie zespolone
Bo twierdzenie o tezie \(\displaystyle{ W(z)=0 \Rightarrow W(\overline{z})=0}\) ma założenie, że wszystkie współczynniki wielomianu \(\displaystyle{ W}\) są rzeczywiste. Bez tego założenia teza zazwyczaj nie jest prawdziwa.gandalf_58 pisze:** Dlaczego jednym z pierwiastków nie będzie sprzężenie \(\displaystyle{ 2+i}\) ?
Q.