Prostszy sposób na równanie?

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
LipaMat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 23 paź 2013, o 17:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 9 razy

Prostszy sposób na równanie?

Post autor: LipaMat »

Witam, oto moje równanie:
\(\displaystyle{ z^2 - 3z - 5i = 3iz}\)

Czy da się je jakoś rozwiązać łatwiej, niż za pomocą podstawienia \(\displaystyle{ z=a+bi}\)? Bo jak tak robię, to owszem, w końcu mi wyjdzie, ale po nie małych problemach z zapisem i obliczaniem wszystkich wyrażeń, które po rozpisaniu nie są małe. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Prostszy sposób na równanie?

Post autor: kropka+ »

Liczysz \(\displaystyle{ \Delta}\) i pierwiastki.
LipaMat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 23 paź 2013, o 17:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 9 razy

Prostszy sposób na równanie?

Post autor: LipaMat »

Dziękuję, aż się zdziwiłem, że nie ogarnąłem... Jeszcze jedno pytanko. Mam wyrażenie:
\(\displaystyle{ 4z^2 +8|z|^2 = 8}\)
Zamieniam oczywiście \(\displaystyle{ z=a+bi}\) i dochodzę do dwóch równań, w którym równanie liczb urojonych wynosi \(\displaystyle{ ab=0}\) a drugie równanie jest dosyć złożone. To mogę w tym przypadku założyć raz, że \(\displaystyle{ a=0}\) a za drugim razem, że \(\displaystyle{ b=0}\) i się niczym nie przejmować?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Prostszy sposób na równanie?

Post autor: kropka+ »

Tak, będą dwa \(\displaystyle{ ( \pm )}\) rozwiązania rzeczywiste i dwa \(\displaystyle{ (\pm)}\) zespolone.
ODPOWIEDZ