Działanie na liczbach zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
rafcio_100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 1 kwie 2008, o 13:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stasiówka
Podziękował: 23 razy

Działanie na liczbach zespolonych

Post autor: rafcio_100 »

Oblicz:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{(3+4i) ^{6} }}\)
miodzio1988

Działanie na liczbach zespolonych

Post autor: miodzio1988 »

probem jest jaki? z wlasnosci poteg dla liczb zespolonych skorzystaj
Gembson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 29 paź 2014, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Działanie na liczbach zespolonych

Post autor: Gembson »

1. Pierwiastek jest 3.stopnia, więc będziesz miał 3 pierwiastki równania
2. Stopień pierwiastka skróć z potęgą pod nim co da Ci już 1. pierwiastek
3. Pozostają do obliczenia dwa pierwiastki, do tego skorzystaj z wzoru na pierwiastkowanie liczb zespolonych
Awatar użytkownika
rafcio_100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 1 kwie 2008, o 13:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stasiówka
Podziękował: 23 razy

Działanie na liczbach zespolonych

Post autor: rafcio_100 »

Otrzymuję, że jeden z pierwiastków jest równy \(\displaystyle{ -7+24i}\), ale nie wiem, jak mam policzyć pozostałe dwa, z jakiej postaci?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Działanie na liczbach zespolonych

Post autor: Premislav »

Podpowiedź: \(\displaystyle{ 3+4i=(2+i)^{2}}\). Może i tak będzie łatwiej, choć przy zastosowaniu postaci trygonometrycznej i tak wyjdzie jakiś ohydny argument kątowy (ja zwykle w takich przypadkach pisałem "\(\displaystyle{ \arcsin \frac{1}{5}}\), itd. ...").
Pewnie istnieje jakieś fajne rozwiązanie przez zgadnięcie, jaki wielomian nad \(\displaystyle{ \CC}\) ma pierwiastki będące tej postaci i zabawę z wzorami Viete'a.
Awatar użytkownika
rafcio_100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 1 kwie 2008, o 13:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stasiówka
Podziękował: 23 razy

Działanie na liczbach zespolonych

Post autor: rafcio_100 »

373248.htm
Wzorując się na tym temacie, mnożę mój pierwiastek \(\displaystyle{ w_{0}=-7+24i}\) przez wszystkie pierwiastki trzeciego stopnia z jedynki i rozwiązania wychodzą takie same jak tutaj ... 281%2F3%29
To jest prawidłowy tok rozwiązania zadania?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Działanie na liczbach zespolonych

Post autor: Premislav »

Jak najbardziej (i jest świetny), tego nie pamiętałem.
Jak masz liczbę zespoloną postaci \(\displaystyle{ a\cdot b}\), gdzie \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) to dowolne liczby zespolone, to dla \(\displaystyle{ n \in \NN}\) jest oczywiście \(\displaystyle{ (ab)^{n}=a ^{n}b ^{n}}\). Stąd i z de Moivre'a łatwo uzyskać, że liczby wzmiankowanej w zalinkowanym temacie postaci są szukanymi pierwiastkami, a więcej niż \(\displaystyle{ 3}\) ich być (ich, tj. pierwiastków) nie może, bo są to pierwiastki wielomianu \(\displaystyle{ z ^{3}-(3+4i) ^{6}}\) (gdzie \(\displaystyle{ z \in \CC}\)), a takowy ma co najwyżej trzy różne pierwiastki zespolone.
ODPOWIEDZ