Witam, mam do rozwiązania zadanie:
\(\displaystyle{ |z|+|\overline{z}|=2z}\)
Nie bardzo wiem jak to rozwiązać- kiedy pod z podstawiam x+iy a pod sprzęzenie x-iy wychodzi mi suma dwóch wartości bezwzględnych i brakuje mi pomysłu, co z tym dalej zrobić. Zastanawiałam się również nad zapisaniem |z| jako \(\displaystyle{ \sqrt{x ^{2}+y ^{2} }}\), ale po wyliczeniu wychodzą mi jakieś bzdury.
Równanie z liczbą zespoloną i jej sprzężeniem.
-
- Użytkownik
- Posty: 2203
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 526 razy
Równanie z liczbą zespoloną i jej sprzężeniem.
\(\displaystyle{ \left| \overline{z}\right| =\left| z\right|}\) , więc masz:
\(\displaystyle{ \left| z\right| +\left| \overline{z}\right| =2z}\)
\(\displaystyle{ 2\left| z\right|=2z}\)
\(\displaystyle{ \left| z\right|=z}\) , więc \(\displaystyle{ z \in \mathbb{R}}\) i \(\displaystyle{ z \ge 0}\)
\(\displaystyle{ \left| z\right| +\left| \overline{z}\right| =2z}\)
\(\displaystyle{ 2\left| z\right|=2z}\)
\(\displaystyle{ \left| z\right|=z}\) , więc \(\displaystyle{ z \in \mathbb{R}}\) i \(\displaystyle{ z \ge 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 27 paź 2014, o 15:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
Równanie z liczbą zespoloną i jej sprzężeniem.
Okej, dziękuję, nie wiedziałam że można z tej własności po prostu skorzystać, myślałam ze trzeba wszystko rozpisać ; ).