Przedstaw wyrażenia w postaci trygonometrycznej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
MalinaBB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 1 cze 2013, o 00:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BB
Podziękował: 1 raz

Przedstaw wyrażenia w postaci trygonometrycznej

Post autor: MalinaBB »

Cześć, potrzebna mi pomoc przy liczbach zespolonych, gdyż nie rozumiem, jak należy postąpić w nast. przypadkach:(chodzi oczywiście o przedstawienie w post. trygonometrycznej)
1)\(\displaystyle{ \sin \alpha - i \cos \alpha}\)
2)\(\displaystyle{ 1 +\cos \frac{ \pi }{3} + i \sin \frac{\pi}{3}}\)(tu coś podziałałem, wykorzystując fakt, że \(\displaystyle{ 1=2 \cos \frac{ \pi }{3}}\), co dało mi: \(\displaystyle{ 3\cos \frac{ \pi }{3} + i \sin \frac{ \pi }{3}}\), ale nie wiem co dalej z tym zrobić).
Proszę o podanie również (w miarę możliwości) toku rozumowania, nie zależy mi na samej odpowiedzi.

Z góry dzięki!
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Przedstaw wyrażenia w postaci trygonometrycznej

Post autor: lukasz1804 »

Spójrz tutaj: 372841.htm
MalinaBB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 1 cze 2013, o 00:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BB
Podziękował: 1 raz

Przedstaw wyrażenia w postaci trygonometrycznej

Post autor: MalinaBB »

Ok, super, dziękuję bardzo. Nie wiedziałem, że to może być tak proste zadanie. A cokolwiek odnośnie przykładu 1? Bo tego nawet nie wiem jak zacząć
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Przedstaw wyrażenia w postaci trygonometrycznej

Post autor: Premislav »

A cokolwiek odnośnie przykładu 1?
\(\displaystyle{ \cos \alpha=\sin\left( \frac{\pi}{2} -\alpha \right)}\). I podobnie dla sinusa. Dalej można skorzystać z parzystości cosinusa i nieparzystości sinusa, o ile zajdzie taka potrzeba.
ODPOWIEDZ