Oto magiczne równanie, z którym mam problem:
\(\displaystyle{ \left| z ^{9} \right| = -z ^{6}}\)
Staram się to zamienić na postać wykładniczą, gdzie otrzymuje:
\(\displaystyle{ r ^{9} = - r ^{6} e ^{6j\phi}}\)
Z tego mam:
\(\displaystyle{ r ^{9} = - r ^{6}}\) , a więc \(\displaystyle{ r ^{6} = 0}\) v \(\displaystyle{ r ^{3} = -1}\)
Z tego wnioskuję, że r = 0, co powoduje, że dalsze liczenie nie ma sensu. Gdzie się pomyliłem, tudzież jak to rozwiązać?
Rozwiązanie równania
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15688
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Rozwiązanie równania
nie tak prędko, \(\displaystyle{ r=0}\) to jedna z możliwości, ale gdy \(\displaystyle{ r=1}\) albo \(\displaystyle{ r=-1}\), zaś \(\displaystyle{ e ^{6j\phi}=+/-1}\), to równość też może zachodzić, trzeba sprawdzić takie przypadki.Z tego mam:
Rozwiązanie równania
Hmmm, a czy r może być -1? Przecież to moduł r = |z|, więc jak może być ujemny?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15688
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Rozwiązanie równania
O, słusznie, głupotę napisałem, dzięki za czujność.
Ale gdy masz \(\displaystyle{ e ^{6i\phi}=-1}\) oraz \(\displaystyle{ r=1}\), to równość też zachodzi.
Ale gdy masz \(\displaystyle{ e ^{6i\phi}=-1}\) oraz \(\displaystyle{ r=1}\), to równość też zachodzi.