Równanie kwadratowe- liczby zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
kathy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 25 paź 2014, o 23:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: rzeszów

Równanie kwadratowe- liczby zespolone

Post autor: kathy »

Witam serdecznie,

Jest to mój pierwszy post i bardzo proszę o odrobinę wsparcia, ponieważ utknęłam w zadaniu przy czymś pewnie banalnym, ale nie potrafię tego zobaczyć i przeskoczyć.
Mam do rozwiązania równanie (z fizyki), natomiast mój problem jest czysto matematyczny jak sądzę:

\(\displaystyle{ k^{2}= \mu _{0} \epsilon _{0} \omega ^{2} - i \mu _{0} \sigma \omega}\)

Powiedziane jest, że k jest liczbą rzeczywistą i znaną, natomiast \(\displaystyle{ \sigma: \frac{\sigma}{\epsilon _{0} |\omega|} >> 1}\)
Zadanie polega na wyliczeniu części rzeczywistej i urojonej omegi.
Zapisałam więc \(\displaystyle{ \omega = \alpha + i\beta}\), wstawiłam do powyższego równania, porozwijałam, następnie część urojoną przyrównałam do 0, dzięki czemu otrzymałam \(\displaystyle{ \beta = \frac{\sigma}{2\epsilon _{0} }}\) i tu utknęłam. Wszelkie próby wyliczenia alfy kończą się niepowodzeniem.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Równanie kwadratowe- liczby zespolone

Post autor: a4karo »

Ciężko pomóc, gdy nie widzimy Twoich rachunków
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 125 razy

Równanie kwadratowe- liczby zespolone

Post autor: SidCom »

delta i pierwiastki

\(\displaystyle{ \alpha= \pm \frac{\sqrt{\mu_0(4 \varepsilon_0k^2- \mu_0 \sigma^2)}}{2 \varepsilon_0 \mu_0}}\)
ODPOWIEDZ