Hej może ktoś powie jak to rozwiązać
Należy to obliczyć ale nie wiem co zrobić z tą jedyną, ma może ktoś pomysł?
\(\displaystyle{ \left( 1+\cos \frac{\pi}{3}+i \sin \frac{\pi}{3}\right) ^6}\)
Wyliczenie pierwiastków
-
- Użytkownik
- Posty: 445
- Rejestracja: 19 sie 2013, o 17:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 99 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Wyliczenie pierwiastków
\(\displaystyle{ 1+\cos \frac{\pi}{3}+i \sin \frac{\pi}{3}=\frac{3}{2}+i \frac{\sqrt{3}}{2}=\frac{\sqrt{3}}{2}(\sqrt{3}+i)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 445
- Rejestracja: 19 sie 2013, o 17:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 99 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Wyliczenie pierwiastków
Zacząłem od wartości funkcji sinus i kosinus dla kąta \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\). Potem tylko elementarne przekształcenia.