Dowód równości
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 17 paź 2012, o 21:31
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
Dowód równości
Udowodnij, że \(\displaystyle{ \left| \cos \alpha +i \cdot \sin \alpha \right|=1}\).
Ostatnio zmieniony 22 paź 2014, o 20:33 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Dowód równości
Ciekawe czy coś takiego wystarczy:
\(\displaystyle{ L=\left| \cos \alpha +i \cdot \sin \alpha \right|= \sqrt{\cos ^{2} \alpha +\sin ^{2} \alpha } = \sqrt{1} =1=P}\)
\(\displaystyle{ L=\left| \cos \alpha +i \cdot \sin \alpha \right|= \sqrt{\cos ^{2} \alpha +\sin ^{2} \alpha } = \sqrt{1} =1=P}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 17 paź 2012, o 21:31
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
Dowód równości
\(\displaystyle{ L=\left| \cos \alpha +i \cdot \sin \alpha \right|= \sqrt{(\cos \alpha +i \cdot \sin \alpha)^2 }= \sqrt{\cos ^{2} \alpha +2i \cdot \cos \alpha \cdot \sin \alpha - \sin ^{2} \alpha } \neq \sqrt{\cos ^{2} \alpha +\sin ^{2} \alpha } = \sqrt{1} =1=P}\)
Ostatnio zmieniony 22 paź 2014, o 23:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Dowód równości
Masz liczbę zespoloną \(\displaystyle{ z=a+ib}\). Jej moduł to \(\displaystyle{ \left| z\right| = \sqrt{a^2+b^2}}\). Dlatego Twoje przekształcenie jest niepoprawne.
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Dowód równości
Moduł liczby zespolonej to nie jest to samo, co wartość bezwzględna Tylko oznaczenie jest takie samo. Tak samo pierwiastek liczby zespolonej to nie jest ten sam pierwiastek, co w rzeczywistych, tylko oznaczenie jest takie samo.
Pierwiastek w zespolonych oznacza zbiór, a nie liczbę, dobrze myślę?
Pierwiastek w zespolonych oznacza zbiór, a nie liczbę, dobrze myślę?