ZaD. Zapisać w postaci kanonicznje liczbe
a) \(\displaystyle{ 3\left(\cos 42^\circ+j\sin 42^\circ \right)\left( \cos 168^\circ+j\sin 168^\circ\right)}\)
Prosze o podpowiedź.-- 22 paź 2014, o 16:45 --Te kąty da radę jakoś "skrócić"?
postać kanoniczna liczby zespolonej
postać kanoniczna liczby zespolonej
Sprawdź jak zachowują się kąty przy mnożeniu. Dokładnie, wymnóż
\(\displaystyle{ \cos\alpha+i\sin\alpha)(\cos\beta+i\sin\beta)}\) i zobacz, co wyjdzie - jaki kąt. A jeszcze łatwiej to widać na postaciach wykładniczych.
\(\displaystyle{ \cos\alpha+i\sin\alpha)(\cos\beta+i\sin\beta)}\) i zobacz, co wyjdzie - jaki kąt. A jeszcze łatwiej to widać na postaciach wykładniczych.