postać trygonometryczne l. zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 352
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 162 razy
postać trygonometryczne l. zespolonej
CHcę zapisać liczbę \(\displaystyle{ z=\cos(x)-j\sin(x)}\) w postaci trygonometerycznej. Z tego wynika, że \(\displaystyle{ \sin(x)= \frac{a}{\left| z\right| }= \frac{-\sin(x)}{1}=-\sin(x)}\). CO jest grane?
-
- Użytkownik
- Posty: 352
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 162 razy
postać trygonometryczne l. zespolonej
OK. Teraz to:
\(\displaystyle{ z=\tg(x)+i}\), zatem:
\(\displaystyle{ \left| z\right| = \sqrt{\tg^2x-1}= \frac{1}{\left| \cos(x)\right| }}\)
\(\displaystyle{ \cos\alpha= \frac{\tg x}{ \frac{1}{\left| \cos x\right| } }= \frac{\sin x\left| \cos x\right| }{\cos x}}\)...:/ ?? Tak ma być?
Na końcu w postaci trygonometrycznej wychodzi dziwny twór z wartościami bezwzględnymi. Po prostu to później rozpisać w zależności od \(\displaystyle{ x}\)?
\(\displaystyle{ z=\tg(x)+i}\), zatem:
\(\displaystyle{ \left| z\right| = \sqrt{\tg^2x-1}= \frac{1}{\left| \cos(x)\right| }}\)
\(\displaystyle{ \cos\alpha= \frac{\tg x}{ \frac{1}{\left| \cos x\right| } }= \frac{\sin x\left| \cos x\right| }{\cos x}}\)...:/ ?? Tak ma być?
Na końcu w postaci trygonometrycznej wychodzi dziwny twór z wartościami bezwzględnymi. Po prostu to później rozpisać w zależności od \(\displaystyle{ x}\)?