Liczby zespolone - postać trygonometryczna

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
piotrekq94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 17 lis 2011, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy

Liczby zespolone - postać trygonometryczna

Post autor: piotrekq94 »

Oblicz \(\displaystyle{ z=(-\sqrt{3}+i)^7}\). Wynik podaj w postaci trygonometrycznej.
\(\displaystyle{ a=-\sqrt{3}}\) \(\displaystyle{ b=1}\)
\(\displaystyle{ |z|=2}\)
\(\displaystyle{ \cos \phi= \frac{ -\sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin \phi= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \phi= \frac{5}{6}\pi}\)

\(\displaystyle{ z=2(\cos \frac{5}{6}\pi+i\sin \frac{5}{6}\pi)}\)

\(\displaystyle{ z^7=2^7(\cos \frac{35}{6}\pi+i\sin \frac{35}{6}\pi)}\)

\(\displaystyle{ z^7=2^7(\cos 1\frac{5}{6}\pi+i\sin 1\frac{5}{6}\pi)}\)

Dobrze?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Liczby zespolone - postać trygonometryczna

Post autor: Premislav »

Tak.
piotrekq94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 17 lis 2011, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy

Liczby zespolone - postać trygonometryczna

Post autor: piotrekq94 »

Dziękuje za szybkie sprawdzenie.
ODPOWIEDZ