sprzężenie liczby zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
bob1000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 352
Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 162 razy

sprzężenie liczby zespolonej

Post autor: bob1000 »

Zapisuję sprzężenie liczby zespolonej: \(\displaystyle{ \overline{a+bi}=a-bi}\). Jak teraz zrobię tak: \(\displaystyle{ \overline{a-bi}=a+bi}\) to będzie poprawnie?
Inaczej mówiąć \(\displaystyle{ \overline{\overline{a+bi}}=a+bi}\) ?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

sprzężenie liczby zespolonej

Post autor: kerajs »

Tak. Tak.

Ps. Nigdy w zadaniu nie spotkałem podwójnego sprzężenia .
ODPOWIEDZ