Narysować na płaszczyźnie Gaussa

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
pablo32
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 12 paź 2014, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 2 razy

Narysować na płaszczyźnie Gaussa

Post autor: pablo32 »

Cześć zadanie brzmi następująco :
Narysować na płaszczyźnie Gaussa zbiór wszystkich liczb zespolonych spełniają
cych warunek \(\displaystyle{ (Re z)^2 < 1 \wedge (Im z)^2 \ge 2}\)

Policzyłem z tego, że
\(\displaystyle{ \left( x-1\right) \cdot \left( x+1\right)<0 \wedge \left( y- \sqrt{2} \right) \cdot \left( y+ \sqrt{2} \right)\ge 0}\)


ale dalej nie wiem jak przedstawić to ostatecznie na wykresie pomożecie?
Ostatnio zmieniony 21 paź 2014, o 07:36 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Narysować na płaszczyźnie Gaussa

Post autor: Kacperdev »

\(\displaystyle{ (Re z)^2 < 1 \Leftrightarrow Re z < 1 \wedge Re z > -1}\)

To samo zrób z częścią urojoną.
ODPOWIEDZ