Postać trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 586 razy
- Pomógł: 16 razy
Postać trygonometryczna
Cześć, jak zamienić \(\displaystyle{ z_{2}=-2i - 1}\) na postać trygonometryczną, jeśli wychodzą takie nietypowe wartości sin i cos ?
\(\displaystyle{ \left|z \right| = \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sin \varphi = - \frac{2}{ \sqrt{5} } \\ \cos \varphi = - \frac{1}{ \sqrt{5} } \end{cases}}\)
I co dalej ? Z góry dziękuję za pomoc.
\(\displaystyle{ \left|z \right| = \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sin \varphi = - \frac{2}{ \sqrt{5} } \\ \cos \varphi = - \frac{1}{ \sqrt{5} } \end{cases}}\)
I co dalej ? Z góry dziękuję za pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 586 razy
- Pomógł: 16 razy
Postać trygonometryczna
a mógłbyś coś wiecej napisać? Nie mieliśmy funkcji cyklometrycznych na zajęciach.Kacperdev pisze:funkcja arcus sinus i arcus cosinus.
Ostatnio zmieniony 20 paź 2014, o 22:00 przez blade, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 586 razy
- Pomógł: 16 razy
Postać trygonometryczna
Hm. Średnio rozumiem co mogę z tym zrobić, a mógłbyś wyznaczyć z tego \(\displaystyle{ \varphi}\) (w sensie do końca) ? Na przykładzie może bym lepiej zrozumiał
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Postać trygonometryczna
Możesz co najwyżej wpisać do jakiegoś kalkulatora ten \(\displaystyle{ \arcsin - \frac{2}{\sqrt{5}}}\) i to, co wyświetli, to twój kąt (w radianach).
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Postać trygonometryczna
To nie jest arc, a "arcus sinus"; ten "sinus" nie oznacza, że "arcujemy funkcję sinus", tylko rozpatrujemy funkcję, która nazywa się "arcus sinus". Inaczej: prawidłowo jest zapisać \(\displaystyle{ \arcsin x}\) i jest to równoważne \(\displaystyle{ \arcsin (x)}\), ale nie jest równoważne nieprawidłowemu \(\displaystyle{ arc (\sin x)=arc (\sin (x))}\), które nic nie oznacza (przynajmniej nie wiem, żeby to coś oznaczało).blade pisze: PS: a jak wygląda arc dla cosinusa?