liczby zespolone - dowód
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 24 kwie 2012, o 16:07
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
liczby zespolone - dowód
Udowodnić, że prawa strona równa się lewej..
\(\displaystyle{ z^n=|z|^n(\cos (n \varphi) + i \sin (n \varphi)}\)
\(\displaystyle{ b=x+iy=|b|(\cos \varphi +i\sin \varphi)}\)
Kolega wyżej napisał 'Wzór de Moivre’a', ale wtedy mogę udowodnić \(\displaystyle{ z^n=b^n}\) i nie mam pojęcia jak się do tego odnieść..
\(\displaystyle{ z^n=|z|^n(\cos (n \varphi) + i \sin (n \varphi)}\)
\(\displaystyle{ b=x+iy=|b|(\cos \varphi +i\sin \varphi)}\)
Kolega wyżej napisał 'Wzór de Moivre’a', ale wtedy mogę udowodnić \(\displaystyle{ z^n=b^n}\) i nie mam pojęcia jak się do tego odnieść..
Ostatnio zmieniony 19 paź 2014, o 20:55 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 24 kwie 2012, o 16:07
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
liczby zespolone - dowód
Nie ma treści..
Jest napisane tylko:
Udowodnij, że
\(\displaystyle{ z^n=b}\), gdzie
\(\displaystyle{ z, b \in \CC}\)
\(\displaystyle{ n \in \mathbb{N}}\)
I to na tyle. Zawsze takie zadania robimy tak, że zaczynamy od lewej albo prawej strony i musimy dojść do przeciwnej robiąc jakieś przekształcenia, itp..
Jest napisane tylko:
Udowodnij, że
\(\displaystyle{ z^n=b}\), gdzie
\(\displaystyle{ z, b \in \CC}\)
\(\displaystyle{ n \in \mathbb{N}}\)
I to na tyle. Zawsze takie zadania robimy tak, że zaczynamy od lewej albo prawej strony i musimy dojść do przeciwnej robiąc jakieś przekształcenia, itp..
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
liczby zespolone - dowód
Ja tego zadania nie rozumiem. Treść jest koszmarna, ktokolwiek ją podał lub napisał, powinien popracować nad przekazem.
Może ktoś inny widzi między wierszami lepiej ode mnie i zrozumie, co tutaj trzeba zrobić...
Może ktoś inny widzi między wierszami lepiej ode mnie i zrozumie, co tutaj trzeba zrobić...
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 24 kwie 2012, o 16:07
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
liczby zespolone - dowód
Ja próbowałem bazować na tym dowodzie..
Tam jest udowodnione, że \(\displaystyle{ z^n=w^n}\), gdzie
\(\displaystyle{ z,w \in \CC}\)
\(\displaystyle{ n \in N}\)
ale mimo to nic mi nie wychodziło.. może to Jakoś Tobie ułatwi?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
liczby zespolone - dowód
Ostatnie, co przychodzi mi do głowy, to 344297.htm#p5139012, a konkretniej 344297.htm#p5139130. Ale to już zgadywanie, co autor miał na mysli pisząc zadanie.