co moze byc zle?

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
refluks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 12 gru 2010, o 20:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: USA
Podziękował: 47 razy

co moze byc zle?

Post autor: refluks »

\(\displaystyle{ i^3{}+ i^{10}+ i^{17}+ i^{24}+ i^{2}=}\)

wynik powinnien wyjsc \(\displaystyle{ -1}\) a mi wychodzi \(\displaystyle{ 1}\)
Ostatnio zmieniony 19 paź 2014, o 17:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

co moze byc zle?

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ i^{3}+ i^{10}+ i^{17}+ i^{24}+ i^{2}=-i-1+i+1-1=-1}\)
refluks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 12 gru 2010, o 20:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: USA
Podziękował: 47 razy

co moze byc zle?

Post autor: refluks »

a jesli dodam wszystkie liczby i wyjdzie mi: \(\displaystyle{ i^{56} = ( i^{2} )^{28} = (-1)^{28} =1}\)

czy moze cos zle zrobilem?
Andreas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1130
Rejestracja: 1 lis 2008, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 156 razy

co moze byc zle?

Post autor: Andreas »

To znaczy, według ciebie, \(\displaystyle{ 2^3+2^2=2^5}\)?
refluks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 12 gru 2010, o 20:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: USA
Podziękował: 47 razy

co moze byc zle?

Post autor: refluks »

tak pytam dla pewnosci, czy musze kazde i po kolei liczyc czy moze jest szybszy sposob, bo jakbym mial dzialanie z wieksza iloscia liczb urojonych to musialbym kazde po kolei liczyc?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

co moze byc zle?

Post autor: kerajs »

Dla dowolnego \(\displaystyle{ k \in \NN _{+}}\) masz:
\(\displaystyle{ i ^{4k-3}=i}\)
\(\displaystyle{ i ^{4k-2}=-1}\)
\(\displaystyle{ i ^{4k-1}=-i}\)
\(\displaystyle{ i ^{4k}=1}\)
refluks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 12 gru 2010, o 20:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: USA
Podziękował: 47 razy

co moze byc zle?

Post autor: refluks »

coz, poki co znam tylko wzor \(\displaystyle{ 1^{2} = -1}\) wiec powinnienem wszystko na piechote liczyc w tym zadaniu, dzieki
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

co moze byc zle?

Post autor: Jan Kraszewski »

refluks pisze:coz, poki co znam tylko wzor \(\displaystyle{ 1^{2} = -1}\)
To dość rewolucyjny wzór...

JK
ODPOWIEDZ