Wartości funkcji kwadratowej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Heniu432
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 paź 2014, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec

Wartości funkcji kwadratowej

Post autor: Heniu432 »

Proszę o pomoc z tym zadaniem, albo chociaż jakąś wskazówkę.

Niech \(\displaystyle{ a\in \mathbb{R}}\). Dla \(\displaystyle{ z\in \mathbb{C}}\) określamy
\(\displaystyle{ f(z)=|i + z|^{2}+az+3}\).


Zbadaj, dla jakich wartości \(\displaystyle{ a}\) funkcja \(\displaystyle{ f}\) ma własność: jeżeli \(\displaystyle{ f(u) = 0}\),
to także \(\displaystyle{ f(\overline{u}) = 0}\).
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Wartości funkcji kwadratowej

Post autor: Ponewor »

Standardowo \(\displaystyle{ z=x+iy}\)...
wesolyroman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 7 paź 2014, o 16:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Wartości funkcji kwadratowej

Post autor: wesolyroman »

Ale w jaki sposób? Mam problem z takim samym zadaniem i jak podstawiam x i y to dochodzę do momentu \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}+x+2y+ax+iay+4}\) i nie wiem co robić dalej :/
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Wartości funkcji kwadratowej

Post autor: Premislav »

Ufam, że wykonałeś obliczenia poprawnie. Przyjmujesz, że \(\displaystyle{ z}\) jest pierwiastkiem. Gdy podstawisz za \(\displaystyle{ \overline{z}}\), czyli \(\displaystyle{ x-iy}\), to jedyną zmianą będzie minus zamiast plusa przy \(\displaystyle{ 2y}\) oraz przy \(\displaystyle{ iay}\). Ale skoro \(\displaystyle{ z}\) jest pierwiastkiem, tj. \(\displaystyle{ f(z)=0}\), to do tego, by \(\displaystyle{ \overline{z}}\) był pierwiastkiem, potrzeba i wystarcza, by \(\displaystyle{ f(\overline{z})-f(z)=0}\). Wykonujesz odejmowanie i przyrównujesz do \(\displaystyle{ 0}\), dostajesz warunki na \(\displaystyle{ a}\).
Heniu432
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 paź 2014, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec

Wartości funkcji kwadratowej

Post autor: Heniu432 »

Rozwiązując w ten sposób \(\displaystyle{ a}\) nie spełnia warunków zadania - nie jest rzeczywiste.
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Wartości funkcji kwadratowej

Post autor: Ponewor »

Bo podzieliłeś przez zero.
ODPOWIEDZ