Znajdź rozwiązania równania w zbiorze liczb zespolonych:
\(\displaystyle{ z ^{2} +6zi-9=0}\)
równianie liczby zespolone
równianie liczby zespolone
Ostatnio zmieniony 16 paź 2014, o 18:49 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
równianie liczby zespolone
Zauważ, że ze wzoru skróconego mnożenia na kwadrat sumy to się zwija do \(\displaystyle{ (z+3i)^{2}=0}\), powinno być teraz łatwiej.
równianie liczby zespolone
móglbyś rozwiązać cały ten przykład ? Wgl nie ogarniam tych liczb zespolonych :<
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
równianie liczby zespolone
Mógłbym, ale to Cię niczego nie nauczy. Kiedy liczba zespolona jest równa \(\displaystyle{ 0}\)? Otóż wtedy i tylko wtedy, gdy zeruje się część rzeczywista i część urojona.
równianie liczby zespolone
ta dziękuje
-- 16 paź 2014, o 20:40 --
czyli wychodzą rozwiązania \(\displaystyle{ z_1= 3i}\) i \(\displaystyle{ z_2=-3i}\) ?
-- 16 paź 2014, o 20:40 --
czyli wychodzą rozwiązania \(\displaystyle{ z_1= 3i}\) i \(\displaystyle{ z_2=-3i}\) ?
Ostatnio zmieniony 18 paź 2014, o 09:27 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
równianie liczby zespolone
Nie, tylko \(\displaystyle{ -3i}\) jest poprawnym rozwiązaniem, wystarczy, że podstawisz, a przekonasz się, że \(\displaystyle{ 3i}\) nie spełnia równania.