Dla jakich liczb n równanie ma rozwiązanie zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
wesolyroman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 7 paź 2014, o 16:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Dla jakich liczb n równanie ma rozwiązanie zespolone

Post autor: wesolyroman »

Mam wyznaczyć wszystkie liczby całkowite n, dla których poniższe równanie ma rozwiązanie w dziedzinie zespolonej.
\(\displaystyle{ \left| z - (1+i) ^{n} \right| = z}\)

Rozbiłem to na dwa przypadki:
1. \(\displaystyle{ z - (1+i) ^{n} = z}\)
2. \(\displaystyle{ z - (1+i) ^{n} = -z}\)

W 1. wychodzi od razu sprzeczność, a w 2. dochodzę do postaci \(\displaystyle{ z= (\sqrt{2})^{n-2}e^{in \frac{ \pi }{4}}\).
Czy to oznacza, że to równanie ma rozwiązanie dla każdej liczby całkowitej n?
miodzio1988

Dla jakich liczb n równanie ma rozwiązanie zespolone

Post autor: miodzio1988 »

ZObacz jak się definiuje moduł dla liczb zespolonych
ODPOWIEDZ