Witam
Przykład 1:\(\displaystyle{ \sqrt[4]{-1}=}\)
Rozwiązanie
\(\displaystyle{ |z|=1 , \sin x=-1 ,\cos x=0, \Rightarrow x= \frac{3}{2} \cdot \pi}\)
ze wzoru na pierw=\(\displaystyle{ \sqrt[n]{|z|} \cdot \left( \cos \frac{ \alpha +2k \pi }{n}+i\sin \frac{ \alpha +2k\pi}{n} \right)}\)
wychodzi mi
pierw_0=\(\displaystyle{ 1 \cdot \left( \cos \frac{3\pi}{8}+i \cdot \sin \frac{3\pi}{8} \right)}\)
\(\displaystyle{ \sin \frac{3\pi}{8}}\) nie da się odczytać z tablic podstawowych więc zostawiam i obliczam dalsze pierw.
czy tak jest dobrze (odpowiedzi mówią inaczej) ?
Przykład 2:\(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \left( i+1 \right) ^{3}} =}\)
rozw:\(\displaystyle{ w_0=i+1}\)
ze wzoru :
\(\displaystyle{ w_0 \cdot \left( \cos \frac{2 \cdot \pi}{n}+i\sin \frac{2 \cdot \pi}{n} \right)}\)
\(\displaystyle{ w_1= \left( i+1 \right) \cdot \left( \cos \frac{2 \cdot \pi}{3}+i\sin \frac{2 \cdot \pi}{3} \right)}\)
\(\displaystyle{ w_1= i \cdot \left( \frac{ \sqrt{3}-1 }{2} \right) - \left( \frac{ \sqrt{3} +1}{2} \right)}\)
itd.
jednak już te rozwiązania mi się nie zgadzają
Z góry dzięki
Pierwiastek z l.zespol -> sprawdzenie zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 8 paź 2014, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
Pierwiastek z l.zespol -> sprawdzenie zadania
Ostatnio zmieniony 14 paź 2014, o 07:12 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Skaluj nawiasy. I przyłóż się do używania LaTeX-a.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Skaluj nawiasy. I przyłóż się do używania LaTeX-a.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Pierwiastek z l.zespol -> sprawdzenie zadania
Chyba nie.\(\displaystyle{ |z|=1 , sinx=-1 ,cosx=0, => x= \frac{3}{2} * \pi}\)
W drugim akurat jest ok, tylko te wzorki u Ciebie biorą sie jakby z powietrza.