Przedstawienie liczby zespolonej w postaci trygonometrycznej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
Peter Zof
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 585
Rejestracja: 30 cze 2012, o 16:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa (MIMUW) / Pułtusk
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 66 razy

Przedstawienie liczby zespolonej w postaci trygonometrycznej

Post autor: Peter Zof »

Przedstawić liczbę zespoloną \(\displaystyle{ z}\) w postaci trygonometrycznej.

\(\displaystyle{ z = 2 \sqrt{2} + i}\).

Niech \(\displaystyle{ \arg(z) = \varphi}\)

\(\displaystyle{ |z| = 3}\)
\(\displaystyle{ \cos \varphi = \frac{2 \sqrt{2} }{3}}\)
\(\displaystyle{ \sin \varphi = \frac{1}{3}}\)

Co z tym dalej zrobić?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Przedstawienie liczby zespolonej w postaci trygonometrycznej

Post autor: bartek118 »

Proponuję narysować, chyba łatwiej będzie kąt odczytać.
ODPOWIEDZ