Witam, mam problem z takim zadaniem. Czy ktoś mógłby mi pomóc je rozwiązać? Próbuję je zrobić na różne sposoby i ciągle mi nie chce wyjść.
Zaznaczyć na płaszczyźnie Gaussa zbiór liczb zespolonych \(\displaystyle{ \ZZ \subset \ZZ}\) spełniających warunek:
\(\displaystyle{ z\cdot \overline {z} = 4 \wedge z=\overline{z}}\)
Jak dojść do tego miejsca by wyznaczyć tę konkretna parę liczb? Rozpisać potrafię, ale nie wiem, co dalej.
W tym równaniu wychodzi mi półokrąg, a powinien tylko jeden konkretny punkt:
\(\displaystyle{ Im(\frac{1}{z})=\frac{1}{6} \wedge Rez>0}\)
Dziękuję za jakiekolwiek wskazówki
Wyznaczyć zbiór na płaszczyźnie Gaussa
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Wyznaczyć zbiór na płaszczyźnie Gaussa
\(\displaystyle{ z=x+iy}\)
\(\displaystyle{ z\cdot \overline {z} = 4}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2=4}\)
To okrąg w środku w poczatku płaszczyzny Gaussa o promieniu 2
\(\displaystyle{ z=\overline{z}}\)
\(\displaystyle{ x+iy=x-iy}\)
\(\displaystyle{ iy=0}\)
\(\displaystyle{ y=0}\)
To prosta
Cząścia wspólna tych dwóch równań jest przecięcie okręgu z prosta co daje dwa punkty \(\displaystyle{ z _{1}=-2 \vee z _{2}=2}\)
\(\displaystyle{ Im(\frac{1}{z})=\frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ Im(\frac{\overline{z}}{\left| z\right|^2 })=\frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ \frac{-y}{x^2+y^2}= \frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ x^2+(y+3)^2=9}\)
To okrąg o promieniu 3 i środku w punkcie (0, -3)
Drugie ograniczenie \(\displaystyle{ Rez>0}\)obcina go do prawego półokręgu
\(\displaystyle{ z\cdot \overline {z} = 4}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2=4}\)
To okrąg w środku w poczatku płaszczyzny Gaussa o promieniu 2
\(\displaystyle{ z=\overline{z}}\)
\(\displaystyle{ x+iy=x-iy}\)
\(\displaystyle{ iy=0}\)
\(\displaystyle{ y=0}\)
To prosta
Cząścia wspólna tych dwóch równań jest przecięcie okręgu z prosta co daje dwa punkty \(\displaystyle{ z _{1}=-2 \vee z _{2}=2}\)
\(\displaystyle{ Im(\frac{1}{z})=\frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ Im(\frac{\overline{z}}{\left| z\right|^2 })=\frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ \frac{-y}{x^2+y^2}= \frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ x^2+(y+3)^2=9}\)
To okrąg o promieniu 3 i środku w punkcie (0, -3)
Drugie ograniczenie \(\displaystyle{ Rez>0}\)obcina go do prawego półokręgu
Ostatnio zmieniony 12 paź 2014, o 10:48 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Wyznaczyć zbiór na płaszczyźnie Gaussa
\(\displaystyle{ \ZZ}\) to oznaczenie zbioru liczb całkowitych i nijak się ma do liczb zespolonych.adams12 pisze: Zaznaczyć na płaszczyźnie Gaussa zbiór liczb zespolonych \(\displaystyle{ \ZZ \subset \ZZ}\) spełniających
Skoro \(\displaystyle{ z=\overline{z}}\), to \(\displaystyle{ z^2=4}\), czyli masz zwykłe równanie kwadratowe. Zero magii.adams12 pisze: \(\displaystyle{ z\cdot \overline {z} = 4 \wedge z=\overline{z}}\)
Jak dojść do tego miejsca by wyznaczyć tę konkretna parę liczb? Rozpisać potrafię, ale nie wiem, co dalej.
\(\displaystyle{ \Re z>0}\) daje \(\displaystyle{ x>0}\). Dodatkowo \(\displaystyle{ \Im \frac{1}{z}=\frac{-y}{x^2+y^2}=\frac{1}{6}}\) istotnie przechodzi na równanie okręgu (bez jednego punktu). Jaki ma być rzekomy wynik?adams12 pisze: W tym równaniu wychodzi mi półokrąg, a powinien tylko jeden konkretny punkt:
\(\displaystyle{ Im(\frac{1}{z})=\frac{1}{6} \wedge Rez>0}\)
Dziękuję za jakiekolwiek wskazówki
Wyznaczyć zbiór na płaszczyźnie Gaussa
Wiem, że oznaczenia międzynarodowe są trochę inne ale akurat takie oznaczenie zbioru liczb zespolonych jest w podręczniku R. Grzymkowskiego "Matematyka dla studentów wyższych uczelni technicznych" więc je pisze.yorgin pisze:\(\displaystyle{ \ZZ}\)to oznaczenie zbioru liczb całkowitych i nijak się ma do liczb zespolonych.
Czy to znaczy, że rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ z_{1}=(-2,0) \vee z_{2}=(2,0)}\)? Bo w odpowiedziach są dwa punkty \(\displaystyle{ (-2,0), (0,2)}\)kerajs pisze:Cząścia wspólna tych dwóch równań jest przecięcie okręgu z prosta co daje dwa punkty \(\displaystyle{ z _{1}=-2 \vee z _{2}=2}\)
Moglibyśmy jeszcze to tak rozpisać?(pytam czysto teoretycznie):
\(\displaystyle{ z=\overline z \wedge z=x+yi \Rightarrow \overline z=x+yi}\)
W drugim przykładzie również mi wyszedł prawy półokrąg, a w odpowiedziach jest, że to punkt \(\displaystyle{ (3,3)}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Wyznaczyć zbiór na płaszczyźnie Gaussa
Tak, o ile nie pomyliłem sie w rachunkach .adams12 pisze:Czy to znaczy, że rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ z_{1}=(-2,0) \vee z_{2}=(2,0)}\)? Bo w odpowiedziach są dwa punkty \(\displaystyle{ (-2,0), (0,2)}\)
\(\displaystyle{ \overline z=x-yi}\)Moglibyśmy jeszcze to tak rozpisać?(pytam czysto teoretycznie):
\(\displaystyle{ z=\overline z \wedge z=x+yi \Rightarrow \overline z=x+yi}\)
Ten punkt nie należy do wyliczonego okręgu.W drugim przykładzie również mi wyszedł prawy półokrąg, a w odpowiedziach jest, że to punkt \(\displaystyle{ (3,3)}\)
Błąd może być w naszych obliczeniach lub powstał w trakcie przepisywania zadania lub jest w książce.