Witam! Podam na wejściu działanie:
\(\displaystyle{ \frac{x+yi}{x-yi}= \frac{9-2i}{9+2i}}\)
1. Pomnożyłem lewy mianownik wraz z licznikiem przez \(\displaystyle{ x+yi}\) (zmieniam znak), analogicznie zrobiłem z prawą stroną.
2. Później pomnożyłem przez liczniki, które mi wyszły i wymnożyłem nawiasy, które powstały z lewej jak i z prawej czyli coś takiego: \(\displaystyle{ 85( x^{2}+2xyi- y^{2})=(x^{2}+y ^{2}) \cdot (77-36i)}\) - przed mnożeniem
3. Wychodzi mi układ równań, ale wydaje mi się jakiś taki podejrzany:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 8x^{2}-162y^{2}=0\\170xy=-36x^{2}-36y^{2}\end{cases}}\)
Byłbym wdzięczny o jakieś wskazówki, jeśli sobie utrudniam, lub ogólne naprowadzenie.
Równanie - liczby zespolone
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 22 wrz 2014, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Równanie - liczby zespolone
Ostatnio zmieniony 11 paź 2014, o 14:29 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Równanie - liczby zespolone
Za dużo kombinacji: pomnóż obie strony przez \(\displaystyle{ (x-iy)(9+2i)}\).
A w ogóle przyjrzyj się temu równaniu: od razy widać, że \(\displaystyle{ x=?,\ y=?}\)
A w ogóle przyjrzyj się temu równaniu: od razy widać, że \(\displaystyle{ x=?,\ y=?}\)