Wyrażenie jest następujące:
\(\displaystyle{ z = (1 + \cos x + \sin ^{2}x) ^{10} , x \in ( 0 , \pi )}\)
Próbowałem wyliczyć z tego postać trygonometryczną, ale nic zachęcającego nie uzyskałem. Niestety :/
Obliczanie wyrażenia z funkcjami trygonometrycznymi.
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Obliczanie wyrażenia z funkcjami trygonometrycznymi.
Ależ ta postać jest bardzo ładna i prosta. Można to przekształcić do czegoś takiego np.
\(\displaystyle{ (1+\cos x)^{10}(2-\cos x)^{10}}\), ale czy to jest lepsze?
\(\displaystyle{ (1+\cos x)^{10}(2-\cos x)^{10}}\), ale czy to jest lepsze?