Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć nastepujace przejście?:
\(\displaystyle{ |(x-2) + (y+1) \cdot i) = \sqrt{(x-2) ^{2} +(y+1) ^{2} }}\)
Nie wiem co stało się z i. Wiem że i podniesione do kwadratu daje -1 wiec czemu pomiedzy wyrazeniami pod pierwiastkiem z prawej strony jest plus zamiast minusa? Czy moglby to ktos wyjasnic?
Przejscie w rownaniu zespolonym
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 8 paź 2014, o 21:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Przejscie w rownaniu zespolonym
Ostatnio zmieniony 8 paź 2014, o 23:10 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 8 paź 2014, o 21:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Przejscie w rownaniu zespolonym
Nie rozumiem zbytnio. Fakt - lewa strona jest w module. Ale czemu potem jest plus zamiast minusa? Przeciez modul z a - b to nie a + b
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Przejscie w rownaniu zespolonym
Jeżeli \(\displaystyle{ z=a+b\text{i}}\), to moduł z \(\displaystyle{ z}\) jest równy:
\(\displaystyle{ |z|=\left| a+b\text{i}\right|= \sqrt{a^2+b^2}}\)
\(\displaystyle{ |z|=\left| a+b\text{i}\right|= \sqrt{a^2+b^2}}\)