Liczby zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
kamcio1124
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 8 paź 2014, o 20:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Liczby zespolone

Post autor: kamcio1124 »

Witam,
Na forum jestem nowy. Nie prosze o podanie wyniku a wytłumaczenie krok po kroku jak je zrobic.

Dla liczby zespolonej \(\displaystyle{ z=125i}\) wyznacz \(\displaystyle{ \sqrt[3]{z}}\)
\(\displaystyle{ | W_k | = 5}\)
\(\displaystyle{ \varphi = \frac{ \pi }{6} + k \frac{2 \pi }{3}}\)

Prosze serdecznie o Pomoc
Kamcio1124
Ostatnio zmieniony 13 paź 2014, o 18:48 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
rafalpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2203
Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 526 razy

Liczby zespolone

Post autor: rafalpw »

Skoro już masz moduł i argument, to już nie ma co liczyć. Wstaw \(\displaystyle{ \left| \sqrt[3]{z} \right|}\) i \(\displaystyle{ \varphi}\) do postaci trygonometrycznej.
ODPOWIEDZ