Liczby zespolone - sprawdzenie zadania

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
piotrekq94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 17 lis 2011, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy

Liczby zespolone - sprawdzenie zadania

Post autor: piotrekq94 »

Cześć

Mógłby ktoś rzucić na to okiem?

\(\displaystyle{ z= \left( 1-i \sqrt{3} \right) ^{11} \\
a=1, b= \sqrt{3} \\
|z|=2 \\
\cos \phi = \frac{1}{2} \\
\sin \phi= \frac{ \sqrt{3} }{2} \\
\phi=\pi+ \frac{\pi}{3}= \frac{4}{3}\pi \\
z^{11}= \left( \cos \frac{44}{3}\pi+i\sin \frac{44}{3}\pi \right)}\)
Ostatnio zmieniony 8 paź 2014, o 18:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Skaluj nawiasy. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Wykładnik potęgi zapisuj w nawiasach klamrowych.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Liczby zespolone - sprawdzenie zadania

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ b=- \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \phi= \frac{5 \pi }{3}}\)
więc i reszta do poprawy.
piotrekq94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 17 lis 2011, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy

Liczby zespolone - sprawdzenie zadania

Post autor: piotrekq94 »

Ajj faktycznie. Nie zauważyłem tego minusa.

-- 9 paź 2014, o 15:17 --
kerajs pisze:\(\displaystyle{ b=- \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \phi= \frac{5 \pi }{3}}\)
więc i reszta do poprawy.
Dlaczego wychodzi \(\displaystyle{ \phi= \frac{5 \pi }{3}}\)

To jest III ćwiartka, tak?
ODPOWIEDZ