Cześć!
Nie mogę rozwiązać takiego zadania:
Wyznacz wszystkie liczby zespolone z takie, że liczba zespolona
\(\displaystyle{ \frac{1+z}{1-z}}\)
jest rzeczywista.
Dochodzę do czegoś co wygląda tak (przyjąłem, że \(\displaystyle{ z = a + bi}\)):
\(\displaystyle{ \frac{1+2bi- a^{2} - b^{2} }{(1-a)^{2}+b}}\)
i nie mam pomysłu na jakieś dalsze przekształcenia.
Czy w takim razie odpowiedzią jest to, że warunek ten spełnia każda liczba zespolona, która nie ma części urojonej i jest różna od 1?
Wyznaczanie liczb zespolonych spełniających równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 7 paź 2014, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- sebnorth
- Użytkownik
- Posty: 635
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
- Pomógł: 201 razy
Wyznaczanie liczb zespolonych spełniających równanie
Odpowiedź dobra chociaż ja mam wynik:
\(\displaystyle{ \frac{1 - a^2 - b^2 + 2bi}{(1-a)^2 + b^2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1 - a^2 - b^2 + 2bi}{(1-a)^2 + b^2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 7 paź 2014, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Wyznaczanie liczb zespolonych spełniających równanie
No ale przecież to jest to samo.sebnorth pisze:Odpowiedź dobra chociaż ja mam wynik:
\(\displaystyle{ \frac{1 - a^2 - b^2 + 2bi}{(1-a)^2 + b^2}}\)
@a4karo Nie rozumiem pytania. Przecież to będzie liczba rzeczywista wtedy i tylko wtedy, kiedy nie będzie w niej występowała jednostka urojona.
- sebnorth
- Użytkownik
- Posty: 635
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
- Pomógł: 201 razy
Wyznaczanie liczb zespolonych spełniających równanie
Nie jest to samo bo u mnie w mianowniku jest \(\displaystyle{ b^2}\), ale to szczegół
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 7 paź 2014, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Wyznaczanie liczb zespolonych spełniających równanie
Racja, mój błąd. Źle przepisałem na forum.
Dzięki za pomoc
Dzięki za pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Wyznaczanie liczb zespolonych spełniających równanie
@a4karo Nie rozumiem pytania. Przecież to będzie liczba rzeczywista wtedy i tylko wtedy, kiedy nie będzie w niej występowała jednostka urojona.
No właśnie. Co stoi przy tej jednostce?