Wykaż, że i podniesione do kwadratu jest równe -1
Wykaż, że i podniesione do kwadratu jest równe -1
Jak w temacie. Mam problem z zadaniem "Wykaż, że \(\displaystyle{ i^{2} = -1}\) "
Bardzo proszę o wytłumaczenie, jak rozwiązać to zadanie lub o szczegółowe wskazówki.
Bardzo proszę o wytłumaczenie, jak rozwiązać to zadanie lub o szczegółowe wskazówki.
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Wykaż, że i podniesione do kwadratu jest równe -1
A to nie jest definicja liczby i?
EDIT: No właśnie, wikipedia i, co najważniejsze(!), kompendium Matematyka.pl też tak mówi, więc co tu wykazywać?
EDIT: No właśnie, wikipedia i, co najważniejsze(!), kompendium Matematyka.pl też tak mówi, więc co tu wykazywać?
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
Wykaż, że i podniesione do kwadratu jest równe -1
Nie. \(\displaystyle{ i}\) się definiuje jako \(\displaystyle{ \left( 0, \ 1\right)}\) (choć to zależy od konwencji). Należy teraz wykonać mnożenie zgodnie z definicją mnożenia liczb zespolonych.
Wykaż, że i podniesione do kwadratu jest równe -1
Ponewor, czyli rozwiązanie kerajs nie jest poprawne? Co mam pomnożyć?
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
Wykaż, że i podniesione do kwadratu jest równe -1
\(\displaystyle{ i=\left( 0, \ 1\right)}\)
\(\displaystyle{ \left( a, \ b\right) \cdot \left( c, \ d\right) = \left( ac-bd, \ bc+ad\right)}\)
Teraz:
\(\displaystyle{ i^{2}=\left( \left( 0, \ 1\right)\right) ^{2}= \left( 0 , \ 1\right) \cdot \left( 0, \ 1\right)=\ldots}\)
\(\displaystyle{ \left( a, \ b\right) \cdot \left( c, \ d\right) = \left( ac-bd, \ bc+ad\right)}\)
Teraz:
\(\displaystyle{ i^{2}=\left( \left( 0, \ 1\right)\right) ^{2}= \left( 0 , \ 1\right) \cdot \left( 0, \ 1\right)=\ldots}\)
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Wykaż, że i podniesione do kwadratu jest równe -1
Zapis \(\displaystyle{ \sqrt{-1}=i}\) jest potoczny. Z formalnego punktu widzenia nie jest poprawny, bo pierwiastkowanie nie jest w liczbach zespolonych operacją jednoznaczną.
JK
JK
Wykaż, że i podniesione do kwadratu jest równe -1
Wychodzi mi \(\displaystyle{ (-1,0)}\). Tylko co w związku z tym? Na tym dowód się kończy, że współrzędna x=-1, więc \(\displaystyle{ i^{2} =-1}\) ?
Ostatnio zmieniony 6 paź 2014, o 20:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
Wykaż, że i podniesione do kwadratu jest równe -1
No zgodnie z przyjętą konwencją \(\displaystyle{ \left( -1, \ 0\right) =-1}\) - tak właśnie jest jak mówisz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Wykaż, że i podniesione do kwadratu jest równe -1
To motyw dobrze znany z tego tematu.kerajs pisze:\(\displaystyle{ L=i^2= (\sqrt{-1}) ^2=((-1)^{ \frac{1}{2}} )^2=(-1)^1=-1=P}\)
\(\displaystyle{ L=i^2= (\sqrt{-1}) ^2=((-1)^{ \frac{1}{2}} )^2
=((-1)^2 )^{ \frac{1}{2}}=1^{\frac12}=1}\)