Równanie kwadratowe

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Tungetyt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 3 paź 2014, o 20:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 2 razy

Równanie kwadratowe

Post autor: Tungetyt »

\(\displaystyle{ z^2+4z+4=i}\)wyznaczyć \(\displaystyle{ z}\) . Na Ćwiczeniach zrobiono jakiś trik graficzny by to policzyć. Proszę o pomoc!
Ostatnio zmieniony 3 paź 2014, o 21:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Równanie kwadratowe

Post autor: Premislav »

Równoważnie \(\displaystyle{ (z+2)^{2}=i}\), zatem \(\displaystyle{ z+2}\) jest pierwiastkiem kwadratowym z \(\displaystyle{ i}\) (są dwa takie cuda). \(\displaystyle{ i=\cos \left(\frac{\pi}{2}+2k\pi\right)+i\sin\left( \frac{\pi}{2}+2k\pi\right)}\) i zastosuj wzór de Moivre'a, dzieląc argumenty kątowe.
ODPOWIEDZ