Zbadaj zbieżność szeregu

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
patrycja30
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 3 paź 2014, o 11:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Zbadaj zbieżność szeregu

Post autor: patrycja30 »

a)\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}}\) \(\displaystyle{ \frac{(1+3i)^n}{n!}}\)

b)\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}}\) \(\displaystyle{ \frac{1}{(1-i)^n}}\)

Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10227
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Zbadaj zbieżność szeregu

Post autor: Dasio11 »

1. Kryterium d'Alemberta.
2. To jest szereg geometryczny.
ODPOWIEDZ