Mam problem z następującym zadaniem.
Podać interpretacje geometryczną zbioru
\(\displaystyle{ A=\left\{ z \in Z: Re\left( z^{2} \right) \ge Re\left( z\right) + Im\left( z\right) \right\}}\)
interpretacja zbioru
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 1 sty 2010, o 20:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
interpretacja zbioru
Zapisz to we współrzędnych kartezjańskich biorąc \(\displaystyle{ z=x+iy}\). Jako rozwiązanie dostaje się dwie przecinające się proste.
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
interpretacja zbioru
Standardowo. Przyjmujemy \(\displaystyle{ z=x+iy}\). Wtedy powyższa nierówność przyjmie postać
\(\displaystyle{ Re(x^2-y^2+2xyi)\ge x+y}\)
\(\displaystyle{ x^2-y^2\ge x+y}\)
I teraz to trochę poprzekształcaj (krzywe stożkowe się kłaniają).
\(\displaystyle{ Re(x^2-y^2+2xyi)\ge x+y}\)
\(\displaystyle{ x^2-y^2\ge x+y}\)
I teraz to trochę poprzekształcaj (krzywe stożkowe się kłaniają).
interpretacja zbioru
Kwestia interpretacji. Krzywe stożkowe to elipsa, hiperbola i parabola. Dwie proste można by od biedy uznać za graniczny przypadek hiperboli. Znajdziemy je natomiast na powierzchni siodłowej.
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
interpretacja zbioru
No akurat mnie uczono, że każdy możliwy przekrój płaszczyzną stożka (tego nieskończonego w obie strony) to krzywa stożkowa. Nawet punkt (czyli wierzchołek) był uznawany za krzywą stożkową, tak samo jedna prosta.
Potem w geometrii analitycznej robiło się to algebraicznie, ale do mnie jakoś bardziej przemawia ta interpretacja geometryczna - mogę to sobie łatwo zwizualizować, co przy algebraicznym zapisie już takie oczywiste nie jest.
Potem w geometrii analitycznej robiło się to algebraicznie, ale do mnie jakoś bardziej przemawia ta interpretacja geometryczna - mogę to sobie łatwo zwizualizować, co przy algebraicznym zapisie już takie oczywiste nie jest.