Witam serdecznie, mam problem z rozwiazaniem 2 równań :
1.\(\displaystyle{ z^{4} + \left( 1-18i\right) z^{2} - 18i = 0}\)
2. \(\displaystyle{ z^{3} - 3 z^{2} +8iz-24i=0}\)
ktoś moze wie jak sie z nimi uporac?
Równania z liczbami zespolonymi
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Równania z liczbami zespolonymi
1,
\(\displaystyle{ (z^2+1)(z^2-i18)=0}\)
2.
\(\displaystyle{ (z-3)(z^2+8i)=0}\)
Potrafisz dalej?
\(\displaystyle{ (z^2+1)(z^2-i18)=0}\)
Ukryta treść:
2.
\(\displaystyle{ (z-3)(z^2+8i)=0}\)
Ukryta treść:
Potrafisz dalej?
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2014, o 01:24 przez kerajs, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 24 lis 2010, o 17:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Himalaje
- Podziękował: 7 razy
Równania z liczbami zespolonymi
no własnie nie wychodzi mi, wiem ze musze "rozbic" i tak zeby powstał mi jakis kolejny wzór? zgadza sie?-- 8 wrz 2014, o 01:23 --\(\displaystyle{ z _{1}=i, z _{2}=-i, z _{3}=3+i3,z _{4}=-3-i3}\) nie czaje, tą są wyniki? jak to rozpisałes?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Równania z liczbami zespolonymi
Tak, to są wyniki.
1.
\(\displaystyle{ z^2+1=0}\) lub \(\displaystyle{ z^2-i18=0}\)
2
\(\displaystyle{ z=3}\) lub \(\displaystyle{ z^2+i8=0}\)
np. \(\displaystyle{ z^2+i8=0}\)
\(\displaystyle{ z^2=-i8}\)
\(\displaystyle{ z^2=8(\cos \frac{3 \pi }{2} +i \sin \frac{3 \pi }{2} )}\)
\(\displaystyle{ z^2=8(\cos ( \frac{3 \pi }{2}+k2 \pi ) +i \sin ( \frac{3 \pi }{2}+k2 \pi ) )}\)
\(\displaystyle{ z= \sqrt{8} (\cos (\frac{3 \pi }{4}+k \pi ) +i \sin ( \frac{3 \pi }{2} +k \pi )}\)
\(\displaystyle{ z _{1} =2 \sqrt{2}(- \frac{ \sqrt{2} }{2}+i \frac{ \sqrt{2} }{2})=-2+i2}\)
\(\displaystyle{ z _{2} =2 \sqrt{2}( \frac{ \sqrt{2} }{2}-i \frac{ \sqrt{2} }{2})=2-i2}\)
1.
\(\displaystyle{ z^2+1=0}\) lub \(\displaystyle{ z^2-i18=0}\)
2
\(\displaystyle{ z=3}\) lub \(\displaystyle{ z^2+i8=0}\)
np. \(\displaystyle{ z^2+i8=0}\)
\(\displaystyle{ z^2=-i8}\)
\(\displaystyle{ z^2=8(\cos \frac{3 \pi }{2} +i \sin \frac{3 \pi }{2} )}\)
\(\displaystyle{ z^2=8(\cos ( \frac{3 \pi }{2}+k2 \pi ) +i \sin ( \frac{3 \pi }{2}+k2 \pi ) )}\)
\(\displaystyle{ z= \sqrt{8} (\cos (\frac{3 \pi }{4}+k \pi ) +i \sin ( \frac{3 \pi }{2} +k \pi )}\)
\(\displaystyle{ z _{1} =2 \sqrt{2}(- \frac{ \sqrt{2} }{2}+i \frac{ \sqrt{2} }{2})=-2+i2}\)
\(\displaystyle{ z _{2} =2 \sqrt{2}( \frac{ \sqrt{2} }{2}-i \frac{ \sqrt{2} }{2})=2-i2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 24 lis 2010, o 17:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Himalaje
- Podziękował: 7 razy
Równania z liczbami zespolonymi
aha no teraz czaje, to rozpisałes ze wzoru \(\displaystyle{ \left| z\right| ^{n}}\), i jak juz mam to i to wszystko ? Zaczynam z tym tematem i mi sie wszystko pomieszalo...-- 8 wrz 2014, o 14:02 --Dobra rozwiazałem, próbowałem to rozwiazac żeby nie uzywac tych wszystkich przekształceń trygonometrycznych. Chcę sie jeszcze tylko poradzic czy ten sposob jest prawidłowy(własciwie jest skoro wyszły mi takie same wyniki) ale chodzi mi o to czy wszystkie tego typu równania moge tak rozwiązac.
Ukryta treść: