Dzień dobry.
\(\displaystyle{ (a,b)^{-1}= \frac{(1,0)}{(a,b)}=\frac{a-b}{a^{2}+b^{2}} = \left( \frac{a}{a^{2}+b^{2}}, \frac{-b}{a^{2}+b^{2}} \right)}\)
Zastanawia mnie, dlaczego brakuje mi \(\displaystyle{ i}\) przy \(\displaystyle{ b}\) w liczniku w przedostatnim zapisie.
element odwrotny do z=(a,b)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 31 sty 2014, o 07:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
element odwrotny do z=(a,b)
Hm, w takim przypadku chciałbym ponowić swoje pytanie powyżej.SidCom pisze:dobrze
Z edit: dzięki, okej.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 125 razy
element odwrotny do z=(a,b)
\(\displaystyle{ \frac{1}{a+bi}=\frac{a-bi}{a^2+b^2}=\frac{a}{a^2+b2}-\frac{b}{a^2+b^2}i}\)
lub taki zapis :\(\displaystyle{ (\frac{a}{a^2+b2},-\frac{b}{a^2+b^2})}\)
lub taki zapis :\(\displaystyle{ (\frac{a}{a^2+b2},-\frac{b}{a^2+b^2})}\)