Równanie typu z^3

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
SDSDSD
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 23 sie 2013, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Równanie typu z^3

Post autor: SDSDSD »

Witam,

Czy mógłbym prosić o pomoc w rozwiązaniu równania

\(\displaystyle{ z^{3} = \frac{-2-i}{1-2i}}\)

Próbowałem przemnożyć przez \(\displaystyle{ (1-2i)^{2}}\) i potem \(\displaystyle{ z}\) rozłożyć wzorami skróconego mnożenia ale nie wiem jak to dalej policzyć.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Równanie typu z^3

Post autor: yorgin »

Zapisz \(\displaystyle{ \frac{-2-i}{1-2i}}\) w postaci \(\displaystyle{ a+ib}\). Potem możesz zastosować wzory skróconego mnożenia albo de Moivre'a.
gandalf_58
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 18 sie 2014, o 23:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ciech
Podziękował: 6 razy

Równanie typu z^3

Post autor: gandalf_58 »

Mnozysz przez 1+2i. Masz \(\displaystyle{ z^{3} = -i}\)
SDSDSD
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 23 sie 2013, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Równanie typu z^3

Post autor: SDSDSD »

No właśnie do tego doszedłem, ale jak rozbijam \(\displaystyle{ z}\) na \(\displaystyle{ a+bi}\) i podnoszę do potęgi 3 licząc to jako równanie to wychodzą mi dziwne wyniki np. \(\displaystyle{ a= \frac{ \sqrt[3]{-1} }{2}}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Równanie typu z^3

Post autor: yorgin »

SDSDSD, nie ma za wiele sensu podstawianie \(\displaystyle{ z=a+ib}\).

Masz w tym momencie zwyczajne równanie zespolone typu \(\displaystyle{ z^n=w}\). Jak to rozwiązać, masz gotowy wzór; page.php?p=kompendium-liczby-zespolone (uwaga na inne oznaczenia).
ODPOWIEDZ