\(\displaystyle{ (a+bi)^{4} = (z-bi)^{4}}\)
Jak roziwązać to równanie? Zapisałem tak, ponieważ nie wiedziałem jak zapisać sprzężenie z.
Zapisałem to w postaci wykładniczej, więc jedno rozwiązanie to r=0, a kolejne dla dowolnego r:
\(\displaystyle{ 4\phi = -4\phi + 2k\pi \Rightarrow \phi = \frac{k\pi}{4}}\)
z tego wynika, że mam 8 liczb \(\displaystyle{ \phi, k = \left\{ 0,1,2,3,4,5,6,7\right\}}\), bo tyle się mieści w przedziale \(\displaystyle{ \left( 0\right,2\pi)}\), a odpowiedź zadania sugeruje 4 liczby k: \(\displaystyle{ k=\left\{ 0,1,2,3\right\}}\)
Dlaczego?
Rozwiązać równanie
Rozwiązać równanie
No to \(\displaystyle{ (a-bi)}\) powinienes miecDavidCh pisze:\(\displaystyle{ (a+bi)^{4} = (z-bi)^{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Rozwiązać równanie
Ładne, geometryczne zadanko:
rozwiązania równania \(\displaystyle{ z^4=c}\) leżą w wierzchołkach kwadratu o środku w zerze. Rozwiązania równania \(\displaystyle{ \overline{z}^4=c}\) też. Popatrz jak maja sie do siebie przekątne tych kwadratów
rozwiązania równania \(\displaystyle{ z^4=c}\) leżą w wierzchołkach kwadratu o środku w zerze. Rozwiązania równania \(\displaystyle{ \overline{z}^4=c}\) też. Popatrz jak maja sie do siebie przekątne tych kwadratów
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 17 lis 2009, o 19:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Rozwiązać równanie
Tak, pomyłka w przepisywaniu na forum.miodzio1988 pisze:No to \(\displaystyle{ (a-bi)}\) powinienes miecDavidCh pisze:\(\displaystyle{ (a+bi)^{4} = (z-bi)^{4}}\)
miodzio1988, a co z moim rozwiązaniem jest nie tak? nie da się go rozwiązać w ten sposób?