Naszkicować zbiór

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
DavidCh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 17 lis 2009, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Naszkicować zbiór

Post autor: DavidCh »

\(\displaystyle{ \left\{ z \in C : \left| z+1\right| \ge \left| iz+2\right| \right\}}\)

Mam problem z narysowaniem tego zbioru. Z drugiego równania wyciągam i lecz niewiele mi to daje. Następnie przy podzieleniu niczego mi to nie uproszcza. Jakieś pomysły?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Naszkicować zbiór

Post autor: a4karo »

Wskazówka: \(\displaystyle{ |iz+2|=|i(z-2i)|=|z-2i|}\)
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2282
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Naszkicować zbiór

Post autor: matmatmm »

Przejdź na zapis \(\displaystyle{ z=x+iy}\), gdzie \(\displaystyle{ x,y\in\RR}\).
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Naszkicować zbiór

Post autor: a4karo »

matmatmm pisze:Przejdź na zapis \(\displaystyle{ z=x+iy}\), gdzie \(\displaystyle{ x,y\in\RR}\).
niepotrzebnie. To komplikuje sprawę.

To zadanie to prosta geometria: Gdzie leżą punkty których odległośc od \(\displaystyle{ -1}\) jest wieksza niż odległośc od \(\displaystyle{ 2i}\) ?
DavidCh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 17 lis 2009, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Naszkicować zbiór

Post autor: DavidCh »

a4karo, kompletnie nie rozumiem co dalej powinienem z tym zrobić. Do tego doszedłem, ale dalej stanęło.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Naszkicować zbiór

Post autor: a4karo »

No przecież napisałem. \(\displaystyle{ |z+1|}\) to odległośc punktu \(\displaystyle{ z}\) od punktu \(\displaystyle{ -1}\) na płaszczyżnie zespolonej. Podobnie \(\displaystyle{ |z-2i|}\). Narysuj płąszczyznę zespoloną, oznacz na niej punkty \(\displaystyle{ -1}\) i \(\displaystyle{ 2i}\) i zobacz, gdzie leżą te, z których bliżej do \(\displaystyle{ 2i}\) niż do \(\displaystyle{ -1}\).
DavidCh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 17 lis 2009, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Naszkicować zbiór

Post autor: DavidCh »

Narysowałem i oznaczyłem i niestety dalej nie widzę rozwiązania. Odległość tych punktów od siebie to jest \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\)

Więc nie wiem co będzie ich dzieliło.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Naszkicować zbiór

Post autor: a4karo »

To narysuj jeszcze symetralną odcinka łączącego te punkty
DavidCh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 17 lis 2009, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Naszkicować zbiór

Post autor: DavidCh »



Co mi tutaj powie symetralna? Na pewno nie jaka jest odległość :/
No nic, poddaje się niestety. Za trudne dla mnie
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Naszkicować zbiór

Post autor: a4karo »

Jak narysujesz tę symetralną, to z której połowy jest bliżej do 2i? Symetralna, to zbior punktów rowno odległych
DavidCh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 17 lis 2009, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Naszkicować zbiór

Post autor: DavidCh »

Nie rozumiem, widać brak u mnie elementarnej wiedzy. To jaka będzie odpowiedź?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Naszkicować zbiór

Post autor: a4karo »

Półplaszczyzna ponad tą symetralną
DavidCh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 17 lis 2009, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Naszkicować zbiór

Post autor: DavidCh »

Już rozumiem. Strasznie myliła mnie odpowiedź narysowana w podręczniku w odpowiedziach, bo tam im coś innego wyszło, ale jak sobie to przerobiłem to zrozumiałem.

Dziękuję a4karo.
ODPOWIEDZ