równanie w zbiorze liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
SDSDSD
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 23 sie 2013, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

równanie w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: SDSDSD »

Witam,

od dłuższego czasu męczę się z równaniem
\(\displaystyle{ z^{2}-3iz-3-i=0}\)

wiem że \(\displaystyle{ z=(a+bi)}\) oraz że można rozwiązywać deltą, tylko to jakoś nie wychodzi tak jak powinno. Jak mógłby ktoś rozpisać to byłbym wdzięczny ew. opisać ogólny schemat jak postępować.

Pozdrawiam
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1931
Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 145 razy
Pomógł: 320 razy

równanie w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: kalwi »

\(\displaystyle{ \Delta=-9+12+4i=3+4i=(a+bi)^2=a^2-b^2+2abi}\)

Stąd

\(\displaystyle{ ab=2 \wedge a^2-b^2=3 \Rightarrow a=2, \ b=1}\)

\(\displaystyle{ z_1= \frac{3i-\sqrt\Delta}{2}= \frac{3i- \sqrt{\left( 2+i\right)^2 } }{2}= \frac{-2+2i}{2}=-1+i}\)

\(\displaystyle{ z_2= 1+2i}\)
SDSDSD
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 23 sie 2013, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

równanie w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: SDSDSD »

Dziękuje za pomoc

P.S widząc awatar od razu spodziewałem się pomocnej i rzeczowej odpowiedzi
ODPOWIEDZ